Show 212: Avicii tribute

Op 28-jarige leeftijd is Avicii overleden in Oman, nieuws dat een paar uur voor onze live show binnenkwam. De Zweedse DJ/producer heeft enorm veel voor de dance-industrie gedaan en daarom hebben we besloten hem drie uur lang te eren.

Avicii heeft ons in zijn relatief korte carrière zoveel toffe muziek gegeven: Twee albums en eentje op komst, veel losse tracks voor in de club en op festivals, ‘Levels’ en ‘Wake Me Up’, en onwaarschijnlijk veel remixen, edits en bootlegs. Tim Bergling was een top producer, een perfectionist met een ongekende creatieve geest. Hij wist melodieën te maken die iedereen aansprak, jong en oud.

Avicii maakte nummers met Madonna, Coldplay en Chris Martin, Lenny Kravitz en maakte dancemuziek wereldwijd toegankelijk. Die jonge jongen uit Stockholm is de personificatie van EDM, Electronic Dance Music. Tim Bergling wist van dance popmuziek te maken zonder dat het ‘cheesy werd. En hoewel het psychisch en fysiek niet goed met hem ging, hij hield de onvoorwaardelijke steun van zijn collega DJ’s en bovenal de fans.

Vrijdag 20 april is misschien wel de zwartste dag in de geschiedenis van dance muziek samen met 31 maart 2014, de dag dat Frankie Knuckles overleed, de bedenker van house muziek.


Bij Mixed Up hebben we Tim Bergling één keer in de show gehad in 2011. We mochten hem toen als één van de weinigen interviewen op Emporium Festival en we kregen ook zijn set van dat optreden om uit te zenden. Het was nog voordat Avicii enorme doorbraak beleefde, niet meer over straat kon en elk optreden hem een paar ton opleverde. Als je met name het interview nu luistert, vallen er wel wat zaken op zijn plaats. Wij zijn vooral heel trots en vereerd dat we dat interview en die set hebben.

Tim was ten tijden van dat interview al een verlegen jongen die niet zo nodig in de publiciteit hoefde te staan. Hij zat ook toen al liever in de studio en die optredens waren meer een noodzakelijk kwaad. Dat is eigenlijk nooit veranderd, blijkt ook wel uit de documentaire ‘True Stories’. Het doet pijn om te zien hoe die vriendelijke jongen van het Laidback Luke forum, die gewoon toffe muziek wilde maken, fysiek en psychisch is uitgewoond voor het grote geld. Je vraagt je echt af: Waarom greep niemand in?

Laidback Luke heeft ons een jaar geleden al op Wish Outdoor vertelt dat artiesten moeten oppassen the sky niet the limit is, omdat je jezelf dan al vaak een paar keer voorbij bent gelopen. Hij haalde Avicii, zijn eigen protegé, aan als voorbeeld van hoe het fout kan gaan. Over de doodsoorzaak is vooralsnog nog niets bekend en daar gaan we ook niet over discussiëren. Juist omdat Tim was gestopt met optreden en weer lekker in de studio zat, komt zijn overlijden totaal onverwacht en hard aan.

Met zijn 28 jaar en talloze hits is hij het geluid van een generatie geworden. Dat blijkt ook wel uit geschokte en verdrietige reacties van over de hele wereld. Zijn DJ collega’s spreken allemaal vol lof over hem, ook al verguisde ze hem soms omdat als Avicii een track uitbracht op dezelfde dag als jij, jouw plaat minimale aandacht kreeg. Avicii wist met zijn sound miljoenen te bereiken, niet alleen vanwege zijn muzikaliteit, maar ook vanwege de boodschappen in zijn teksten.

Als mensen je spontaan beginnen te herdenken, radiostations hun programmering omgooien, er specials worden uitgezonden en praat en nieuwsprogramma’s open met het nieuws dat je er niet bent. Dan heb je iets neergezet waar je trots op kan zijn en wat niet vergeten gaat worden. De wereld gaat Avicii missen, maar dat valt in het niet bij wat zijn vrienden, vader, moeder, broers en zus voelen nu. Tim Berling is 28 jaar oud geworden.

01: Avicii – Lay Me Down (Original Mix) – Virgin Records
02: Avicii – You Make Me (Extended Mix) – Virgin Records
03: Avicii feat. Aloe Blacc – Wake Me Up (Extended Mix)
04: Avicii – The Nights (Extended Mix) – Virgin Records
05: Avicii – Dear Boy (Original Mix) – Virgin Records
06: Robyn – Hang With Me (Avicii’s Exclusive Club Mix) – Konichiwa Records
07: Avicii feat. Robbie Williams – The Days (Extended Mix) – Virgin Records
08: Avicii – Hey Brother (Extended Mix) – Virgin Records
09: Avicii – Addicted To You (Avicii by Avicii) – Virgin Records
10: Coldplay – Every Teardrop Is A Waterfall (Avicii’s Tour Mix)
11: Avicii – Waiting For Love (Extended Mix)
12: Avicii – Levels (Original Mix) – Pinkstar Records
13: Tim Berg – Bromance (Avicii’s Extended Mix) – Pinkstar Records
14: Avicii feat. Sandro Cavazza – Without You (Original Mix) – Virgin EMI
15: Avicii – For A Better Day (Original Mix)
16: Otto Knows feat. Avicii – Back Where I Belong (Original Mix) – Warner Music Sweden

 
Comments
 
Comments

No comments yet.